ISSN: 1223-1533

Istoric

Revista „Cercetari Experimentale & Medico-Chirurgicale” promoveaza cercetarea originala medicala si din domeniile conexe precum si actualizarea cunostintelor in domenii in care au fost realizate recent importante progrese. Revista este publicata sub tutela a 6 societati: Asociatia pentru Cercetare Multidisciplinara din Zona de Vest a Romaniei, Filiala Timisoara – Academia de Stiinte Medicale, Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie Tg. Mures, Forumul Roman de Angiologie, Societatea Romana de Chirurgie Ambulatorie, Asociatia "Cardioprogres".

Revista CMEC publica din 1994 cate 4 numere anual in scopul promovarii cunostiintelor medicale. Contribuie la promovarea spiritului de competitie dar si de "fair-play" in medicina, la formarea unei scoli in cercetare, impunerea si recunoasterea contributiilor noi in medicina prin publicarea unor articole semnate de nume prestigioase ale medicinei nationale si internationale, dar permitand si debutul editorial pentru tinerii cercetatori. Am beneficiat la inceputuri de sprijinul Acad.Prof.Dr.Pius Branzeu care a urmarit cu deosebit interes si cu mult suflet dezvoltarea revistei si ne-a comentat constructiv fiecare aparitie. In editorialul primului numar a considerat aceasta revista „o initiativa frumoasa” dupa cum spunea celebrul anatomist Nicolaus Stenon (Niels Stensen, descoperitorul lui Ductus Parotidicus) : "Este frumos ceea ce vedem; e mai frumos ceea ce intelegem si cunoastem; dar cel mai frumos este acel necunoscut pe care dorim sa il clarificam". Infiintarea revistei a fost posibila si datorita aprobarii rectorului UMFT Prof.Dr.St.I.Dragulescu, membru al Academiei de Medicina.

Succesul revistei a depasit asteptarile noastre, colectivul de redactie si stiintific fiind marit de la 7 la 74 de personalitati si 10 membri de onoare. Numarul articolelor publicate a crescut la 15 - 20 pentru un numar de revista. Pentru a ne alinia la cerintele comunitatii stiintifice si academice am crescut pretentiile calitative din punct de vedere al originalitatii dar si ca metodologie.

S-a depasit perioada "scrieti, numai scrieti" si acum se impune calitate verificata prin "peer-review", investigatii medicale standardizate si moderne, studiu statistic corect, critica pentru perfectionare si progres.

Pentru cresterea vizibilitatii revistei in comunitatea stiintifica colectivul de redactie a decis ca articolele sa fie publicate intr-o limba de circulatie internationala (engleza sau franceza) si sa fie insotite de rezumate consistente in limba romana. Plasarea revistei pe internet a crescut impactul ;articolelor publicate si astfel este posibila cunoasterea revistei pe plan international.