ISSN: 1223-1533

< Inapoi la lista articole

DECIZII CLINICE BAZATE PE DOVEZI ÎNTR-UN CAZ DE GASTROSCHIZIS FETAL 


Autori: M. M. Margan, Cristina Văcărescu, R. Muntean, Gh. Noditi, D. AnastasiuPrimit pentru publicare: 07.11.2013
Recenzat: 15.12.2013Cititi INTREGUL articolul in format .PDF (doar limba engleza)


Rezumat: (Ascunde rezumatul)

Gastroschizisul (laparoschizisul, paraomfalocelul sau abdominoschizisul) este un defect congenital ce interesează toate straturile peretelui abdominal, localizat paraombilical, aproape întotdeauna în dreapta, de dimensiuni relativ mici (2-4 cm), prin care pot hernia ansele intestinale, colonul, stomacul, porțiuni ale aparatului genito-urinar (rar) sau ficatul (foarte rar).

Prezentare de caz: Gravidă de 20 ani, primipară, se prezintă pentru prima ecografie morfologică la 23 de săptămâni. Cu ocazia acestei examinări se decelează un gastroschizis fetal. Sarcina dispensarizată activ - clinic, paraclinic și ecografic - decurge în continuare în parametrii fiziologici. Corelând vârsta gestațională cu diametrul intestinului fetal, la 37 de săptămâni, fără travaliu și fără semne de suferință fetală, se anunță clinica de chirurgie pediatrică și se efectuează operația cezariană. Se extrage un făt viu de sex feminin de 2500g, IA=5 la 1', IA=7 la 5' și se confirmă clinic diagnosticul ecografic prenatal, prin defectul parietal de 3 cm exteriorizându-se instestinul subțire și colonul. După reanimare și primele îngrijiri neonatale (acordate în sala de operație cezariene și în secția de neonatologie), nou-nãscutul se transferã de urgențã în secția de chirugie pediatrică, unde echipa operatorie intervine cu succes în rezolvarea patologiei malformative. În ziua a opta postoperator, nou-născutul are primul scaun spontan și se alăptează la sân.

Discuții: Cazul descris demonstrează încă o dată importanța screeningului morfologic fetal de perfomanță în depistarea și tratarea malformațiilor compatibile cu viața. Este necesară integrarea celor mai calitative dovezi de cercetare disponibile cu practica și expertiza clinică individuală în diagnosticul, investigarea și gestionarea unor astfel de cazuri. Dirijarea lor în centre medicale cu posibilități de terapie multidisciplinară este o condiție obligatorie pentru rezolvarea cu succes a acestora.


Cuvinte cheie (doar in lb. engleza):

gastroschizis, diagnostic prenatal, abordare multidisciplinară

 


 

Textul articolului este disponibil doar in limba engleza!
Cititi aici articolul in limba engleza.Adresa de corespondenta:
Madalin Margan, marganmm@gmail.com