ISSN: 1223-1533

< Inapoi la lista articole

MAJOR HIV – ASSOCIATED NEUROLOGICAL DISORDERS INYOUNG PATIENTS


Autori: A. Gogu, Rodica Avram, Florina ParvPrimit pentru publicare: 04.06.2011
Recenzat: 15.08.2011Cititi INTREGUL articolul in format .PDF (doar limba engleza)


Rezumat: (Ascunde rezumatul)

Infectia cu HIV afecteaza sistemul nervos central si periferic pe tot parcursul evolutiei bolii, din stadiulinitial pana in stadiul terminal caracterizat prin imunosupresie severa.Material si metoda:Au fost evaluati 13 pacienti spitalizati prin urgenta intre martie 2009 si martie 2011(numai cazuistica proprie). Au fost studiate datele demografice (sex, varsta), examenul clinicneurologic si cardiologic, date imagistice (RMN cerebral si abdominal, Echocardiografie),paraclinic(LCR, PCR), precum si analizele de laborator specifice bolii (Western blot, CD4+limfocite T,viral load, anticorpii pentru CMV, Ebstein-Barr, Toxoplasma, Toxocara, markerii hepatitici si tumorali,VDRL), factorii de risc, tratament, evolutie si recuperare neurologica.

Rezultate: In studiu au intrat 13 pacienti, 9 barbati si 4 femei, cu varste cuprinse intre 19 si 56 de ani(varsta medie 31 ani). Numarul zilelor de spitalizare a fost cuprins intre 3-44, cu o medie de 22 zile (3zile raportate numai pentru singurul caz de deces). Spectrul clinic al manifestarilor neurologice ininfectia cu HIV este: boli difuze care afecteaza meningele (meningite cu CMV si meningococ-2cazuri);boli focale ale SNC (toxoplasma si toxocara cerebrala-1caz; PML-1 caz; AVC ischemic-4cazuri;tuberculoame cerebrale-1caz; encefalita cu virus herpetic-2cazuri); mielite cu VZV-1caz; plexopatiebrahiala cu VZV; miopatie la Zidovudina. Simptomatologia a variat in functie de etiologia bolii precumsi de localizarea neuroanatomica a leziunilor.

Concluzii: Cauza accidentelor vasculare cerebrale (AVC) ischemice in infectia cu HIV includesuprainfectarea cu Toxoplasma, Toxocara si VZV care pot determina vasculite locale. Alte cauzeimplicate in AVC ischemic la tineri au fost endocardita trombotica non-bacteriala si statusulprocoagulant. La pacientii tineri infectati cu HIV cu leziuni cerebrale simetrice localizateparieto-occipital la jonctiunea dintre substanta alba si cenusie, fara efect de masa, trebuie sa negandim la PML. Tuberculoamele cerebrale pot aparea la pacientii tineri infectati cu HIV. Bolileneurologice majore asociate infectiei cu HIV pot aparea oricand, din copilarie la varste inaintate, darcele mai multe cazuri au fost raportate la pacientii tineri. 

Textul articolului este disponibil doar in limba engleza!
Cititi aici articolul in limba engleza.Adresa de corespondenta:
Anca Gogu, Department of Neurology, ''Victor Babes'' University of Medicine and Pharmacy, 2, Eftimie Murgu Square, 300041 Timisoara, Romania. E-mail: agogu@yahoo.com