ISSN: 1223-1533

< Inapoi la lista articole

MICROALBUMINURIA: DIAGNOSIS, SEMNIFICATION AND MANAGEMENT


Autori: C. M. Hogea, V. Serban, R. TimarPrimit pentru publicare: 22.05.2011
Recenzat: 17.07.2011Cititi INTREGUL articolul in format .PDF (doar limba engleza)


Rezumat: (Ascunde rezumatul)

Intreaga lume se confruntă cu creșterea alarmantă a numărului persoanelor afectate de diabet zaharat, afecțiune periculoasă nu numai ca număr de cazuri existente la ora actuală, dar si prin consecințele negative care derivă din aceasta. Diabetul zaharat tip 2 este o boală în care, după cum s-a dovedit, cauza principală de deces este cea cardiovasculară: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă, urmate apoi de insuficiența renală cronică.

Microalbuminuria (MA) este un factor de risc cardiovascular independent, atât în populația generală, cât și la pacienții cu risc cardiovascular înalt, cu sau fără diabet zaharat, marker important al prognosticului afecțiunii renale, atât la cei cu diabet zaharat, cât și la hipertensivi.

Coexistența hipertensiunii arteriale cu MA plasează pacientul într-o categorie cu risc renal și cardiovascular crescut. Totodată, MA este un factor de risc independent pentru apariția retinopatiei proliferative, dar și a hipertensiunii arteriale. În același timp, MA este un predictor puternic al creșterii morbidității și mortalității cardiovasculare.

Lucrarea face o trecere prin toate aspectele ce derivă din microalbuminurie: metodele de determinare și de interpretare a rezultatelor obținute, semnificația clinică, utilă atât în susținerea diagnosticului pozitiv cât și a celui diferențial, dar și ca indicator prognostic și de evaluare terapeutică.


Cuvinte cheie (doar in lb. engleza):

microalbuminurie, diabet zaharat, afecțiuni cardiovasculare, boală renală diabetică

 


 

Textul articolului este disponibil doar in limba engleza!
Cititi aici articolul in limba engleza.Adresa de corespondenta:
Corina Marcela Hogea, Diabetes Centre, Clinical County Emergency Hospital Timisoara, 10 Iosif Bulbuca Street, Timisoara