ISSN: 1223-1533

< Inapoi la lista articole

PREVALENTEI HALITOZEI ORALE AUTO-PERCEPUTE LA SUBIECȚII TINERI SĂNĂTOȘI


Autori: I. Moga, Rodica Avram, R. Chifor, M. BadeaPrimit pentru publicare: 07.01.2011
Recenzat: 21.02.2011Cititi INTREGUL articolul in format .PDF (doar limba engleza)


Rezumat: (Ascunde rezumatul)

Scop: Investigarea prevalentei halitozei orale auto-percepute (HOAP), intensitatea ei de-a lungul zilei, adresabilitatea pentru tratmentul halitozei si identificarea unor posible influente ale obiceiurilor de igiena orala asupra HOAP la studenti in medicina dentara, clinic sanatosi, in 2010.

Material si Metode: Un grup de 167 de studenti ( numere aleatoare din catalogul lor) ai Facultatii de Medicina Dentara din Cluj-Napoca, a fost examinat de medici pre-calibrati care au efectuat si o anamneza amanuntita. Au inregistrat indicele ICDAS II (scoruri 0- 6); Indicele de placa pentru placa recenta (PI0-3) si cel pentru placa mai veche de 3 zile (PI3) colorate in rosu respectiv albastru cu tablete revelatoare de placa. Studentii au completat un chestionar pre-validat privind HOAP, varsta, venitul lunar, consumul de fast-food si cofeina, obiceiurile individuale de igiena orala.

Rezultate: HOAP a afectat 39 de studenti (23.35% ), dar majoritatea, 32 de subiecti (19.16%), nu au solicitat niciodata nici un fel de tratament medical sau stomatologic in acest sens si utilizau spray de gura si guma de mestecat pentru a masca halitoza. Valorile medii ICDAS au fost 2.8 (SD= ±1.82) cu un indice D3MF-S de 4.7 (D=1.48 M=0.52 F=2.70). Modelul de regresie logistica a aratat ca venitul lunar, fumatul, igiena orala si obiceiurile alimentare au o influenta statistic semnificativa asupra HOAP (p<0.05).

Concluzii: Desi HOAP a afectat mai mult de o cincime din acest grup de pacienti tineri, clinic sanatosi, ei au ignorat problema si foarte rar au solicitat investigatii si tratament. Mai multe informatii despre factorii cauzali ai halitozei orale ar putea reduce prevalenta acesteia.


Cuvinte cheie (doar in lb. engleza):

halitoză orală, igienă orală

 


 

Textul articolului este disponibil doar in limba engleza!
Cititi aici articolul in limba engleza.Adresa de corespondenta:
Moga Ioana, str. Brates nr. 5 ap. 66, 400566 Cluj-Napoca, Romania