ISSN: 1223-1533

< Inapoi la lista articole

REZISTENŢA LA QUINOLONE A UNOR TULPINI DE ENTEROBACTERIACEAE IZOLATE DIN INFECŢIILE TRACTULUI URINAR ÎNTR-O SECŢIE DE TERAPIE INTENSIVĂ


Autori: F. Horhat, Delia Muntean, E. Hogea, D. Horhat, M. Craciunescu, Monica Licker, A. Rosca, Luminita Mirela Baditoiu, Roxana MoldovanPrimit pentru publicare: 04.11.2009
Recenzat: 21.12.2009Cititi INTREGUL articolul in format .PDF (doar limba engleza)


Rezumat: (Ascunde rezumatul)

Scop: În acest studiu am urmărit determinarea rezistenţei la quinolone pentru tulpinile de Enterobacteriaceae cu potenţial nosocomial izolate din infecţiile tractului urinar într-o Secţie de Terapie Intensivă (ATI).

Metode: Identificarea germenilor s-a realizat cu ajutorul sistemului API, iar testarea sensibilităţii la antibiotice prin tehnica Kirby-Bauer conform standardului CLSI. Pentru determinarea fenotipurilor de rezistenţă la quinolone am testat sensibilitatea la acid nalidixic, pefloxacin, norfloxacin, ofloxacin şi ciprofloxacin.

Rezultate: Timp de 1an (ianuarie-decembrie 2008) au fost prelevate 2980 de probe de urină izolându-se 1520 tulpini microbiene cu potenţial nosocomial, dintre acestea, 980 fiind reprezentate de Enterobacteriaceae. Fenotipul I, cu sensibilitatea naturală faţă de quinolone păstrată, a fost întâlnit la 22,85% din tulpinile studiate. Am constatat predominenţa fenotipului IV, cu rezistenţă încrucişată între toate quinolonele (756 de tulpini).

Concluzii: Numărul ridicat de tulpini rezistente la quinolone impune o politică raţională de prescriere a acestor antibiotice în spitale. 

Textul articolului este disponibil doar in limba engleza!
Cititi aici articolul in limba engleza.Adresa de corespondenta:
F. Horhat, horhatflorin@yahoo.com